xkb - prepinani klavesnice - cz_qwerty-en

zdravim,
po par dnech pouzivani Gnome jsem dospel k zaveru, ze se precejen s linuxem chci naucit pracovat - a to se mi s gnome nepodari… tak jsem nainstaloval F8 uplne odznova, “cistou”, bez gnome, po instalaxi jsem si stahl Xfce a byl sem stasten… temer…

do xorg.conf jsem si pridal layouty klavesnice:
Section “InputDevice”
Identifier “Keyboard0”
Driver “kbd”
Option “XkbModel” “pc105”
Option “XkbLayout” “cz,us+inet”
Option “XkbVariant” “qwerty,”
Option “XkbOptions” “grp:alt_shift_toggle”
Option “XkbRules” “xorg”
EndSection

pridal sem si do panelu ukazatel rozozeni klavesnice - na alt-shift se mi pak v appletu sice ikonky meni, ale stale je “en” layout. uz sem prolezl milion diskusi - vsude uvadi nastaveni xorg.conf podobne, jako mam ja… dal sem videl i cosi s prechodem na jinou verzi xorg - ale predpokladam ze to jiz neni muj problem…

zkousel jsem prikaz
setxkbmap cz_qwerty

toto slo - klavesnice byla ceska - ale nadruhou stranu to uplne zabilo applet pro zmenu klavesnice…

jeste jsem si zkousel vypsat promennou $LC_CTYPE - ta je prazdna…
myslel sem si, ze jsem treba neprovedl nejakou lokalizaci systemu - treba neco takoveho v gnome je automaticky a pokud sem gnome vubec neinstaloval - treba nemam neco dostelovaneho (?)…

Dlouho jsem pouzival:
Section “InputDevice”
Identifier “Keyboard0”
Driver “kbd”
Option “XkbLayout” “us, cz_qwerty”
EndSection

A fungovalo to, v F8 zatim pouzivam gnome a tam to resim “systemove” pres menu…

covex: me layouty a jejich prehazeni v gnome take obcas fungovalo… ale ted pouzivam XFCE a nastavene layouty mam primo v xorg.conf - zadnou naklikavacku sem v xfce zatim nenasel…
prolezl sem kupu diskusi, navodu, manual… ale nejak z toho nejsem moudrej - bud se resi stara bugla verze xorg a nebo se uvadi nastaveni tak jak ho mam ja… :stuck_out_tongue:

Section “InputDevice”
Identifier “Keyboard0”
Driver “kbd”
Option “XkbLayout” “cz_qwerty,us+inet”
Option “XkbRules” “xorg”
EndSection

zvlastni… tak jsem chvilku zapinal, prepinal, prepisoval a restartoval xka az se to nakonec chytlo…

Section “InputDevice”
Identifier “Keyboard0”
Driver “kbd”
Option “XkbLayout” “cz_qwerty,us”
Option “XkbRules” “xorg”
EndSection

… ze by to bylo jen v tom, ze jsem umazal u “us” to +int ? :smiley:

… huráááá :slight_smile: