Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaké vývojové prostředí by jste mi doporučili pro psaní aplikací pod Linuxem, respektive Fedorou. Aplikace, kterou se chystám psát bude poměrně robustní program - VOIP telefonní ústředna v plném grafickém provedení (drobné animace, stínované tlačítka atd). Aplikace poběží na hardwarově omezeném cílovém zařízení, takže psát a ladit bych ji chtěl ze stolního PC. HW zařízení je: http://us.kontron.com/products/computeronmodules/com+express/com+express+mini/comemsp1.html
Chybi podstatna informace o tom, v cem to chces psat. Takovy legendarni univerzal je Vim. V grafice je univerzalem Eclipse. Na Python mi zatim nejlepsi prisel Spyder. Pokud chces psat v GTK, muzes zkusit Glade+Anjuta. Pro Qt je zase KDevelop nebo QtCreator. IDE a pokrocilych textovych editoru je pro Linux hodne, zalezi na tom jaky jazyk a toolkity pouzivas a jake mas preference.
Vzhledem k tomu, ze ten modul je vicemene normalni Atom Z5xx, a poulsbo, tak tam bude vykonu spousta. Ze zadani ovsem neni jasna podstatna vec - zda chces delat jen frontend, nebo i backend ustredny. Implementovat backend (zrejme tedy SIP), je trochu zbytecne, protoze na tomto normalne pobezi Asterisk, takze zbyva frontend, coz bude asi to kam dotaz smeroval. V tom pripade ovsem nebude tazatel psat VOIP ustrednu, ale frontend k asterisku - http://www.debianhelp.co.uk/asteriskWeb.htmhttp://www.voip-info.org/wiki/view/Asterisk+GUI ?
Díky za info, doposud jsem dělal jen ve windowsech v C#. Na Linuxu nemám žádné zkušenosti, vím jen, že existuje MONO, pomocí kterého na Linuxu běží aplikace v C#. Je to dobrá volba, nebo cesta do pekel? Připomínám, že aplikace bude poměrně robustní. Rád bych využil nějakou knihovnu z projektu Asterisk, která by realizovala samotné VOIP. Knihovna by byla přilinkována k programu. Aplikace bude typu frontend, tedy graficky přívětivé uživatelské prostředí, se spoustou nastavení atd.
Pro C# existuje ve windowsech VisualStudio nebo SharpDevelop. Je pro linux taky nějaké ucelené vývojové prostředí?
VOIP systém bude uzavřený,bude na něm řekněme až 500 VOIP telefonů, a 20 ústředen.Systém bude různě dělený a strukturovaný do sekcí. Potom podle nějakých pravidel se budou sestavovat hovorová spojení. SIP server nebude součástí ústředny, poběží zvlášť, v systému bude jen jeden. Hovorová spojení mohou být i atypická, například hlas z mikrofonu ústředny se bude současně přenášet na 100 telefonů. Umí toto Asterisk? Kdybych musel do Asterisku šahat hlouběji do kódu samostatné knihovny, jaké prostředí je na to ideální?
díky.
Zdravím! Pro c# a mono je docela pěkne ide monodevelop. Ve fedoře 17 je čerstvá nová verze. Na visual studio 8 popř 10 to zatím nemá ale blíží se mu. Pár věci jsem takto převáděl a s malými úpravami (typicky cesty k souborům v kodu / vs \ popř některé spec. třídy pro win) to funguje dobře. Pozn. V gnome. Jiná prostředí jsem zatím nezkoušel. Jinak perl také není špatná cesta.
Edit na ty rozdíly v souborových cestách byl kupodivu .net připraven od počátku. Elegantně to řeší staticka metoda path.combine()
Podle me je pouziti mono a C# trochu prehnane, ale pokud jde hlavne o frontend, je to asi jednodussi, nez to psat v necem jinem, zvlaste pokud s tim mas zkusenosti. Cesta do pekel to rozhodne nebude a pokud to je jen pro uzavrenou komunitu/spolecnost pak je to ciste na tobe.