Mám takový obecný problém s Linux (fedora, ubuntu). Jde o to, že například ve win XP a win vista není problem s automatickou regulací ventilátorů. Točí se dle potřeby a pokud PC je ve spánku PC je téměř nehlučné.
U fedory a ubuntu mi běží všechny ventilátory pořád stejně ať pracují, sleduji video nebo uspím počítač. Počítač je dost hlasitý a CPU dosti podchlazené. Na foru ubuntu se mi vysvětlení ani pomoci nedostalo. Kdyby prosím měl někdo nějaké zajímavé řešení, rád jej ocením…
Celkem by me zajimalo, kde je zakopany pes - jesli v tom, ze HW je ovladan pres zpetou vazbu softwarem (tedy zjednoduzsene v HW je jen teplotni sensor a registr kde se nastavuje rychlost vetraku - tu pak nastavuje ovladac zarizeni na zaklade nejakeho algoritmu po precteni hodnoty sensoru, prostrednictvim systemu - vyrobce tak usetri za logiku implementovanou primo v zarizeni), nebo jen v nastaveni konfigurace HW (napr. jen staci pres ACPI rict, ze ma otacky regulovat)… no to se asi nedovume…
Problém je právě to, že podle většiny návodu se musí rozchodit senzory. To se mi na ntb nepodarilo a zkoušel jsem různé návody. na Fedore jsem to pravda věru nezkoušel. Věřil sem že fedora má jednoduší řešení. Jen mě trochu trápí, že win to maj všechno bez problému a s fedorou a ubuntu se stím štvu už několik dní.
add fedora 9: presne podle navodu detecovat senzory sensors-detect…
not found
sensors vypisuje potrebu pouziti sensors-detect…
uz sem na netu nase stejnej problem a taky nevyresen…
Balik sensors ale proste nemusi znat vsechny sensorove chipsety, ktere kdejaky vyrobce na desku osadi.
Podle toho co pises mi ale pripada spis ze nemas balik se senzorama vubec nainstalovany, protoze normalne to pise mnohem vic veci nez jen ze “not found”…
Musis tam obcas vybrat, kde se maji sensory detekovat atd.