Soubor nelze otevřít

Dobrý den,

stáhla jsem si z internetu nějaké věci, které byli zkomprimované, po stažení jsem je rozbalila, ale věc s kterou si nevím rady je ta, že místo písmen která obsahují háčky a čárky se objevují otazníky, soubor nelze ani přejmenovat ani nejde otevřít natož smazat. Přitom soubory, které nemají v názvu háčky a čárky fungují bez problémů. poradí mi někdo prosím co s tím? Mnohokrát děkuji.

Ahoj,
podívej se na práva
ls -lah

Ta jsou v pořádku

pokud to není tajné, tak sem hoď výpis: ls -lah
Jinak zkus v terminálu dát: rm soubor_ke_smazani
Případně sem dej chybové hlášky.

drwxr-xr-x. 7 anyzek anyzek 4,0K 5. srp 17.32 .
drwx------. 45 anyzek anyzek 4,0K 5. srp 07.51 …
-rw-rw-r–. 1 anyzek anyzek 12K 9. čec 11.20 …doc
drwxrwxr-x. 4 anyzek anyzek 4,0K 2. srp 21.49 DVDVideoSoft
drwxrwxr-x. 2 anyzek anyzek 4,0K 2. srp 22.24 FFOutput
drwxrwxr-x. 2 anyzek anyzek 4,0K 6. čec 21.54 Má hudba
drwxrwxr-x. 2 anyzek anyzek 4,0K 3. čec 09.26 Mé videa
drwxrwxr-x. 2 anyzek anyzek 4,0K 3. čec 09.26 Moje obrázky
-rw-rw-r–. 1 anyzek anyzek 1,4K 5. srp 15.35 mwf_config
-rw-------. 1 anyzek anyzek 77K 1. srp 11.02 záložky_1.8.12.html

Mě spíš, ale víc trápí to, že ty potřebné soubory mají v názvu místo diakritiky otazníky a nejdou spustit…

Vidím tam většinou složky. Žádná soubor který by něměl jít smazat. dej výpis ls -lah ve složce kde jsou ty poškozené soubory. :slight_smile:
O jaký typ souboru jde? Obrázek, dokument? Jaká přípona?
Jsem trochu z toho zmaten :slight_smile:

Duvod je jednoduchy - jmenuje se kodovani. Soubor se jmeny s diakritikou zrejme nekdo zabalil na windows a rozbalen byl na linuxu. Znaky tak jsou ve spatnem kodovani. Vzdy jsem tyto problemy zazil obracene - na linuxu si spravci souboru s jinym kodovanim umely poradi, ale casy se asi meni. Takze otazka c.1: V jakem “spravci” souboru na ne koukas a c.2. zkusila si jiny, resp. treba “mc” nebo jen z terminalu “rm” (=remove)? A c.3. cim si to rozbalovala?

Správce souborů Dolphin, mazat jsem zkoušela pouze v terminálu a soubory rozbaluji programem Ark

A jak je mazes v terminalu? Co to vypise?

Myslím, že cílem není je smazat, ale otevřít, ne? :slight_smile: Nautilus neměl nikdy problém se soubory s názvem ve špatném kódování dělat cokoliv, tedy předat název souboru příslušnému programu tak, aby ho otevřel, umí to přejmenovat nebo smazat. Zkus to v něm :wink: