stáhla jsem si z internetu nějaké věci, které byli zkomprimované, po stažení jsem je rozbalila, ale věc s kterou si nevím rady je ta, že místo písmen která obsahují háčky a čárky se objevují otazníky, soubor nelze ani přejmenovat ani nejde otevřít natož smazat. Přitom soubory, které nemají v názvu háčky a čárky fungují bez problémů. poradí mi někdo prosím co s tím? Mnohokrát děkuji.
Vidím tam většinou složky. Žádná soubor který by něměl jít smazat. dej výpis ls -lah ve složce kde jsou ty poškozené soubory.
O jaký typ souboru jde? Obrázek, dokument? Jaká přípona?
Jsem trochu z toho zmaten
Duvod je jednoduchy - jmenuje se kodovani. Soubor se jmeny s diakritikou zrejme nekdo zabalil na windows a rozbalen byl na linuxu. Znaky tak jsou ve spatnem kodovani. Vzdy jsem tyto problemy zazil obracene - na linuxu si spravci souboru s jinym kodovanim umely poradi, ale casy se asi meni. Takze otazka c.1: V jakem “spravci” souboru na ne koukas a c.2. zkusila si jiny, resp. treba “mc” nebo jen z terminalu “rm” (=remove)? A c.3. cim si to rozbalovala?
Myslím, že cílem není je smazat, ale otevřít, ne? Nautilus neměl nikdy problém se soubory s názvem ve špatném kódování dělat cokoliv, tedy předat název souboru příslušnému programu tak, aby ho otevřel, umí to přejmenovat nebo smazat. Zkus to v něm