S.O.S.

dobrý večer
nedávno jsem nainstaloval FC5 a při spuštění “Add/Remove Software” mi vypíše hlášku

• Unable to retrieve software information -. Podobné vypisuje i při snaze o update. Kde je chyba prosím. S Linuxem začínám. Díky

A funguje vam pripojeni k internetu? Dela vam to jen dnes nebo porad?

Pokud vam to dela jen dnes, je to pravdepodobne tim, ze vsechny servery Fedora projektu jsou pretizeny vydanim nove verze Fedora Core.

Co vam pise prikaz “yum update” v terminalu?

Pokud byste toho byl schopen, zmente si v /etc/yum.repos.d/ v souborech s konfiguracemi repozitaru adresy na nejaky cesky mirror.

Po zadání příkazu “yum update” vypisuje:

Loading “installonlyn” plugin
Setting up Update Process
Setting up repositories
core [1/3]
Cannot find a valid baseurl for repo: core
Error: Cannot find a valid baseurl for repo: core

Pravdepodobne se jedna o docasny problem - stejnou hlasku jsem dostal i ja, kdyz jsem se pokousel stahnout azureus na FC6. Vcera to vsechno bez problemu fungovalo…

Macky

Díky za informaci, snad se s Linuxem časem spřátelím. Teprve s tímto systémem začínám a jsem asi tak ve stadiu hledání distribuce která by mně seděla, a když nemohu spustit yum tak se snad ani nedá nic instalovat ani upravovat, protože mi tady některé věcí chybí - midnight commander, ovladače na nVidii nastavení zobrazení apod.

Ještě se vrátím k těm hláškám. Že by to zlobilo při snaze o update, budiž, ale podobnou hlášku píše i při snaze otevřít v menu Add/Remove software:

“Unable to retrieve software information”

(po odklepnutí “add/remove software” se zobrazí "získávám informace o softwaru a vzápětí “chyba” s výše uvedenou hláškou. Mám pocit že je něco špatně nastaveno, ale nevím co

Ony se podle mně při otevření “add/remove software” také synchronizují data z repozitáře.

Zkuste si dočasně zakázat repozitáře z internetu a nastavte si jenom repo z instalačního CD/DVD.

Jak si ten lokální repozitář vytvoříte se píše třeba tady - http://www.abclinuxu.cz/forum/show/152225

Konkrétně Midnight Commander by tam měl být. Možná jsou repozitáře přetížené jak všichni stahují, možná se nějak mění na FC6, každopádně bych s tím počkal jestli se to neusadí a zatím si instaloval z lokálního repozitáře.

Viz
http://forum.fedora.cz/read.php?1,3724