Zdravím všechny,
měl bych takový dotázek. Mám nainstalovanou Fedoru 12 a s tím zároveň windows 7. Chtěl bych vykopat windows 7 a zachovat Fedoru bez přeinstalovaní. Jedná se mě o to jak nejjednodušeji windows partition přerozdělit fedoře.
něco jako pomocí fdisku udělat z partice s windousama LVM partici, udělat na tom fyzický volume, připojit do volume grupy atd atd?
nebo jenom pomocí fdisku udělat z partice s windousama linuxovou partici, sformátovat na ext4 a připojovat ji jako dejme tomu /mnt/Data ?
Možností je spousta, záleží na tom, k čemu chcete uvolněné místo použít .
chtěl bych zvětšit Kořen “/” a něco dát “/home”
fajn, a teď je kořen na čem? Na sdaX nebo na nějakém tom VolGroup0X-LogVol0Y?
A /home je samostatná partice (sdaX nebo LogVol) nebo je to jen adresář na kořenové partici?
Jak vám může někdo radit, když neví, jak to máte seštrikované? Kdybyste aspoň připojil nějaký výpis z mount nebo z df.
Tak jsem to vyřešil za použití Správy logických svazků. A omlouvám se za neposkytnutí dostatečných informací.
akorát ještě jedna věc:
Zařízení Zavádět Začátek Konec Bloky Id Systém
/dev/sda1 1 10326 82943563+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 20732 38914 146042880 f W95 Rozš. (LBA)
Diskový oddíl 2 nekončí na hranici cylindru.
/dev/sda3 * 10327 10352 204800 83 Linux
/dev/sda4 10352 20732 83378581 8e Linux LVM
/dev/sda5 20732 38914 146041856 7 HPFS/NTFS
takto vypadá výpis fdisk -l ale jě nějak divné to s tím diskovým oddílem 2 ne??
Divne to je, ale to jsou windows. Jinak receno - kazda primarni tabulka deleni disku ma jen 4 pozice. (sda1-4), abys mohl vytvorit sda5-8) musis nadefinovat rozsirenou tabulku rozdeleni do u ktere reknes jaky diskovy prostor se k ni ma pridelit. *to je ten W95 Rozsireny". Oddily fedory jsou vsechny krom /boot (sda3) schovane pod LVM. Oddily se souborvym systemem HPFS patry Windows. V fdisku je muzes normalne smazat, misto sda5 rozsirit oddil LVM (sda4) a oddil sda1 treba jen preformatovat na Linuxovy ext4 a pripojit misto /home.
Pred jakymikoli operacemi s tabulkou rozdeleni disku jako vzdy - zalohuj!