mountovani sitoveho disku

pokousel jsem se namountit sitovy disk (jednoduse pres sambu nebo nfs) pomoci fstabu. velice rychle jsem narazil na problem s NetworkManagerem - ten se spousti az po mounteni z fstabu.

snazil sem se to “ocurat” tak, ze jsem si do rc.local pridal volani skriptu, ktery sitovy disk mountuje. narazim ale na dalsi problem - pokud pocitac usne, tak po probuzeni disky nejsou namountovane.

vyrobil sem za pomoci kamaradu (protoze shell sem videl naposledy ve skole) skript, ktery sem umistil do sleep.d… z nejakeho duvodu se ale proste sicak nechce spoustet / a nebo se to nenamountuje - mozna jestli v tom zase neni ten NM.

dokazal by mi nekdo poradit jak na reseni teto situace? predem diky
Fedora 12, x64

a zde jsou me vyplody… (se shellem nedelam :smiley: tak mi prosim nafackujte a poradte, jak to vyrobit lepe :slight_smile: diky)

/etc/pm/sleep.d/00wwwmount.sh

#!/bin/sh -e

# log
echo `date` "sleep.d:" $1 >> /var/log/wwwmount.log

# umount/mount
case "$1" in
	hibernate|suspend)
		if [ $( mount | grep -c "/var/www/html" ) -eq 1 ]; then
			echo `date` "running: umount /var/www/html" >> /var/log/wwwmount.log
			umount /var/www/html 2> /dev/null
		else
			echo `date` "/var/www/html not mounted, skipping umount" >> /var/log/wwwmount.log
		fi
		;;
	thaw|resume)
		/root/wwwmount.sh
		;;
esac

/root/wwwmount.sh

#!/bin/bash -e

# Samba
mount //10.0.0.150/WWW /var/www/html -t cifs -o username=root,password=nbusr123,uid=apache,gid=apache,rw,noatime,file_mode=0775,dir_mode=0775,nosetuids

# log
echo `date` "/var/www/html/ -> //Share/WWW," $? >> /var/log/wwwmount.log

1. V F13 uz by melo byt mozne pomoci NM nastavit tzv. systemova pripojeni - tzn. pripojeni, ktera jsou aktivni ihned po startu sitovych sluzeb. Jak se to dela se me neptej, hledej. Krom toho v f13 jde NM povzbudit i pomoci nmcli.

2. Pokud se jedna o desktopovy pocitac nebo server, ktery ma vzdy po spusteni k tomuto adresari pristup, ma neco takoveho smysl nastavovat. V takovem pripade nemusis nastavovat sit pomoci NM ale muzes to udelat tak ze NM vypnes/odinstalujes a pouzijes System/Sprava/Sit resp. /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ethX kde nastavis sit.

Az dosahnes toho ze to funguje po restartu, ma cenu zabyvat se suspendem…:slight_smile:

1. bohuzel mi NM pripada uplne stejny jako na F12 - nejak se k “systemovemu” pripojeni nemohu dostat, a popravde receno - ani si nedovedu predstavit, o co jde…

2. jde o “desktop”, a share je takova ta LAN krabicka s pevnym diskem, ktera je porad online. uz sem se jednou pokousel “zablokovat” NM, a nechat to na tom … druhem :smiley: … ale dopadlo to tak, ze sit nesla vubec.

spise me zajimalo, jestli je skutecne sit offline kdyz se pocitac probouzi… mountovani disku pri spusteni pocitace sem vyresil prave tak, ze volam mountovaci skript az po spusteni vseho - tedy v rc.local …
jestli neni neco podobneho i pri probuzeni - pokud to neni ve sleep.d - co by spustilo skript az uplne jako posledni vec procesu probouzeni. (ve sleep.d mi to nejde)

$ chkconfig --list | grep -i network
$ chkconfig NetworkManager off
$ chkconfig network on

rc.local je sice mozne reseni ale ne idealni. Pokud ti nic jineho nepomuze, dej si do sleep.d scriptu “sleep 120” :).

Přijde mi to jako řešení trochu přes ruku. Co použít autofs? viz http://www.autofs.org/

Sice je nevýhoda, že člověk nevidí ty adresáře, do kterých chce vlézt, dokud do nich nevleze, ale to většinou není problém, který by nebylo možné nějak obejít.

Ja pouzivam autofs pro mountovani SMB shares, tohle je moje konfigurace:

cat /etc/auto.master

#
# Sample auto.master file
# This is an automounter map and it has the following format
# key [ -mount-options-separated-by-comma ] location
# For details of the format look at autofs(5).
#
/misc	/etc/auto.misc
[b]/media/SERVER		/etc/auto.samba 		--ghost --timeout=10[/b]
#
# NOTE: mounts done from a hosts map will be mounted with the
#	"nosuid" and "nodev" options unless the "suid" and "dev"
#	options are explicitly given.
#
#/net	-hosts
#
# Include central master map if it can be found using
# nsswitch sources.
#
# Note that if there are entries for /net or /misc (as
# above) in the included master map any keys that are the
# same will not be seen as the first read key seen takes
# precedence.
#
+auto.master

cat /etc/auto.samba

*	-fstype=cifs,uid=<uid>,gid=<uid>,rw,credentials=/home/<user>/.smbpassword ://<ip_address>/&

cat /home//.smbpassword

username=<username>
password=<password>

kuku.mp3