Zdravim vsechny!
Asi pred tydnem jsem si nainstaloval Fedoru 8 na svem notebooku a postupne rozchazim jednotlive veci. S instalaci ani s fungovanim nemam sebemensi problem, jen jsem narazil na to, ze na tnotebooku nefunguji specialni tlacitka, respektive jaderny modul v jadru je, tlacitka vyvolavaji udalsti ale nic nedelaji.
Rozhodl jsem se tedy nainstalovat nejake “gui”, ktere by ovladani zpristupnilo. Po delsim hledani jsem narazil na projekt Lapsus, ktery sice funguje (castecne), ale je urceno pro KDE a tak sice napriklad funguje ovladani zvuku, ale nefunguji gui blbinky. Naopak nefunguje napriklad vypinani WiFi karty.
Chtel jsem se tedy pozadat o radu jake “gui” pouzit.
Pro zajimavost v Ubuntu 7.10 vsechny specialni klavesy a i gui v gnome fungovalo (ale rozcilovali me jine veci, takze jsem se vfratil zpet k Fedore).
vypínání WiFi je přece čistě HW záležitost. Resp. tím se od WiFi odpojí vysílací část. Teda alespoň u mě to tak je mám Aspire 5101 a vypínání mi funguje. Stím GUI nechápu co myslíte. Ostatní klávesy se dají normálně namapovat já si namapoval na hlasitost přes “klávesové zkratky” v systém-nastavení-osobní
No zajimave je, ze v ubuntu bez jakehokoliv meho zasahu vse fungovalo. Tim gui myslim to, ze ted kdyz zmacknu tlacitko na zeslabeni, tak se ztlumi o neco ztlumi zvuk, ale v ubuntu (stejne jako ve win) se na displayi jeste objevilo okynko s reprackem, kde se zohbrazil stav. To same pri vypnuti wifi, zvyseni jasu a spol.
Jinak se mi zda, ze Acer mam pro acpi ve fedore podstatne lespi podporu nez jine znacky (dle poctu balicku v repositarich)
Samozrejme existuje cesta si vse rucne nastavit pomoci enentu acpi daemona, ale chtel bych nejdrive vyzkouset neco co uz je hotove, nez do toho zacnu vrtat.
jo to co myslíte, jsem si naklepal v system-nastaveni-osobni-klavesove zkratky. Pokud si tam na zeslabeni date napr. ja nevim Fn+Sipku zobrazi se vam repracek a pod nim ukazatel. Vy si misto Fn+sipka date vasi klavesu a odklepnete takhle by to dle me melo fungovat i u vas.
hmm… Vim, ze jsem to zkousel a ze to ty klavesy nechtelo na zesileni nabindovat. Mozna po instalaci toho lapsusd to pujde, to jsem nezkousel. Kazopadne napriklad to zesilovani prave je dvemi moznostmi, budto fn+f8 (tusim) a nebo specialni klavesou na boku notebooku.