grafika

Dobry den, ako zacinajuci uzivatel linuxu by som potreboval poradit s nesledujucim problemom. Na mojom notebooku FSC V3205, grafika intel 950GM mi video ide znatelne
horsie ako vo windows. Pri spusteni na celu obrazovku je viditelne ako by sa znizilo fps na par snimkov. Obraz je trhany, takmer nepozeratelny. Situacia je rovanaka ci uz pouzijem mplayer alebo vlc. Neviem ci je to vlastnost alebo chyba a nerad by som nieco pokazil, vygooglit sa mi nepodarilo nic. Za pomoc dakujem.

Zkuste použít jiné video zařízení (nastavuje se v nastavení videa toho kterého přehrávače). Při zkoušení si všímejte zejména reakci videa na zvětšení a zatížení CPU.

Ujistete se ze v /etc/X11/xorg.conf mate jako “Driver” uvedeno neco jako “intel” a ne “vesa”. Funguje vam podpora HW akcelerace (glxinfo| grep -i render)?

v xorg.conf mam
Section “Device”
Identifier “Videocard0”
Driver “intel”
EndSection

glsinfo| grep -i render
mi vypise
OpenGl renderer string: Mesa Dri Intel® 945GM 20061017 x86/MMX/SSE2

Dakujem za pripadne dalsie rady.

Tak teraz som to skusal znova, video len v okne, fps odhadom 3, vytazenie CPU 100%.

Doufam ze nemate zapnute 3D desktop efekty.

V oblasti driveru pro intel grafiky panuje trochu schyzofrenie. Nainstalujte ovaldac i810 “yum list xorg-x11-drv-i810” a zkuste v xorg.conf zmenit Driver “intel” na Driver “i810” a restartovat zda to bude lepsi.

FPS prosim zkuste merit alespon pres “glxgears”.

Nainstaloval som ovladac i810 a zmenil driver.
Rozlisenie sa zmenilo na 1024x768. vlc sa tvaril ze prehrava ale bolo len cierne
okno, mplayer spadol uplne.
Vratil som naspet povodny ovladac a vypol 3D efekty (mal som zapnute ako ste zle dufal :slight_smile: ) a vsetko ide ako ma. Netusil som ze to moze tak vytazovat pc, vo viste som mal pustene AERO a vsetko stihalo (2GB ram). Dakujem za pomoc. Zatial som z fedory nadseny skoda tych 3D efektov, moc sa mi to paci. Tak este raz dakujem.

945GM neni zase tak spatna grafika aby tam 3D nesel… problem s videem je zrejme jinde nez v tom ze mate zapnute efekty - pravdepodobne je problem ve video overlay pripadne vami zvolene bitove hloubce obrazu. Podivejte se co mate v xorg.conf jako DefaultDepth a zkuste menit - 16, 24, 32. (Jde to vsechno delat i pres grafika udelatka ale nevim presne jak. :slight_smile:
Vzhledem k rozsirenosti teto grafiky mi prijde divne, ze by to byl nejaky globalni problem.