Ahoj,
jak muzu pri restartu spustit jenom textovy rezim, bez grafickeho rozhrani?? a jak ho pak zase z textoveho rozhrani zapnu??
děkuji!
Ahoj,
jak muzu pri restartu spustit jenom textovy rezim, bez grafickeho rozhrani?? a jak ho pak zase z textoveho rozhrani zapnu??
děkuji!
Nejjednodussi je zmenit nastaveni v souboru /etc/inittab. Namisto
id:5:initdefault:
zadejte
id:3:initdefault:
Pri startu systemu pak skoncite v textovem rezimu. Do grafickeho se prepnete pomoci prikazu
startx
Macky
mrkni do tohoto souboru
/etc/inittab
příkazem init X se přepneš do příslušného runlevelu
pokud chceš teda bez grafiky tak zadej
init 3
pokud v uvedeném konfiguráku změníš položku
id:5:initdefault:
na
id:3:initdefault:
tak systém pokaždé nastartuje jenom do textového režimu a do grafiky najedeš až zadáním příkazu startx
Ja byl o 3 minuty rychlejsi
sakra, pozdě
než jsem to naspal tak mě předběhnuls
Tak aspoň ještě pro zajímavost něco dodám. Nedávno jak se tady probíralo to odesílání informací o systému tak tady v této statistice http://smolt.fedoraproject.org/stats
když se podíváte na položku Runlevel tak vidíte, že celých 18% systémů nabíhá do textového režimu. Sice v tom bude i část serverů, které mají jenom textovej režim, ale třeba já si stanici startuju taky jenom takhle.
diky moc!!
muze te mi pomoci jeste s timto?
nevim jak to nastavit (ftp server )
adresa je: mojedomena.cz
user je: karel
heslo je: margot
a slozka je /home/slozka_karel
sem to potrebuji nejak napsat…
<Anonymous ~ftp>
User ftp
Group nogroup
UserAlias anonymous ftp
DirFakeUser on ftp
DirFakeGroup on ftp
RequireValidShell off
MaxClients 10
DisplayLogin welcome.msg
DisplayFirstChdir .message
<Directory *>
DenyAll
diky moc
Obavam se ze s timto vam budeme pomahat hur, dokud nam nereknete jaky ftp server pouzivate (na vsftpd to nevypada)…
Omluvam se, ze jsem to hned nenapsal…
jedna se fpt server “proftpd”
dekuji
Tedy reknu vam, podle toho vaseho popisu se zorientovat je spousta prace navic. To co jste sem prekopiroval je cast konfiguracniho souboru /etc/proftpd.conf tykajici se anonymniho pristup na vas ftp server. Pokud chcete aby se na vas pocitac pres ftp dostal karel tak proste vytvorte ucet karel s danym heslem a domovskym adresarem (system-config-users).
Prepisovat “ftp” na “karel” v sekci anonymous login nema cenu, nebot anonymous login je od toho aby se tam dalo pristupovat bez hesla.
Vice viz man proftpd resp. adresar /usr/share/doc/proftpd-1.3.0a
Ještě bych doplnil, že je nanejvýš vhodné systémovému uživateli s ftp přístupem nedávát žádný shell. Po případném vyzrazení ftp hesla (zejména pokud je takto složité) se tak omezí možné škody.
Ahoj,
jak muzu pri restartu spustit jenom textovy rezim,
bez grafickeho rozhrani?? a jak ho pak zase z
textoveho rozhrani zapnu??
Ještě bych doplnil předchozí přispěvatele - pokud to potřebuješ jen jednorázově není třeba editovat konfiguráky. Stačí před startem linuxu předat pomocí grubu parametr 3 (což je právě to číslo runlevelu jak je psáno výše). Nebudu teď kvůli tomu rebootovat - popis je na bootovavací obrazovce grubu