No uz som to nevydrzal a musel som sa ozvat, ci mi niekto pomoze, vysvetli ako je to s tym “checksum-om” v DVD iso subore/obraze ostatnej verzie Fedor-a “Fedora-12-i386-DVD.iso”. Kedze som uz prestarli 40-siatnik :), tak nas v skole anglinu neucili a preto si skor hladam veci a softik skor v nasincine (lovencine a cestine) a nakolko som sa rozhodol v tomto mojom uctyhodnom
veku skusit aj daco nove, nez widle, tak pri surfovani netom som si vsimol, ze najlepsiu podporu v tej nasincine ma Fedora. Myslim tym minimalne manual, ktory sa da fakt “volne” sosnut aj v .pdf formate co my vyhovuje najviac bo je to jeden kompaktny a ucelny celok a hlavne, ze mu rozumiem a mozem sa z neho fakt aj nieco naucit (samo, ze aj tu anglinu na tej akej-takej pasivnej urovni tak trochu ovladam, ale kedze ju ja k svojmu zivotu moc nepotrebujem, tak sa jej radsej vyhnem oblukom :D, hlavne quli tym speci vyrazom, s cim maju dost casto problem aj translatory). Ale teraz som si sosnul ten DVD obraz “Fedora-12-i386-DVD.iso” a k nemu aj checksum subor “Fedora-12-i386-CHECKSUM”, kde pre ten moj susnuty subor (ak sa teda nemylim) by malo byt vraj az 64 ciferne numero “f0ad929cd259957e160ea442eb80986b5f01daaffdbcc7e5a1840a666c4447c7 *Fedora-12-i386-DVD.iso”. Lenze pri kontrole programom “Md5Check.exe” (skusil som aj ine, ale tak isto) mi vyhodi ovela mensie 32 ciferne numero “2C4C1C0D09F2FBCFD8EE6A0C5542EEB2”(i ked dla mna mi skor totok numero pripomina klasicky MD5checksum) a navyse neradostny oznam “MD5 checksums DON’T match” a quli tomu som ten DVD obraz tahal uz 4 krat, ale stale mi nesedi checksum a ze DVD obraz nie je v poriadku. Preto sa chcem prave tunak (kedze na ziadnej inej cz, sk stranke som to nenasiel) ako na oficialnom cesko-slovenskom fore Fedor-y opytat, ze ako to je teda s tym checksum-om ??? JE ZLY ALEBO DOBRY ??? A za dalsie:
- je to numero spatne (dla mna asi hej, kedze ma 2x taku velkost ako klasicky checksum)
- aky je teda spravny MD5checksum (je to “2C4C1C0D09F2FBCFD8EE6A0C5542EEB2”)
- ako sa take 64 ciferne numero dostalo do klasickeho “Fedora-12-i386-CHECKSUM” a vobec pri nom nie je poznamka, ze sa jedna o dake ine numero
- kto to kontroluje, zadava a spravuje, lebo skoro nikde sa neviem dopatrat k tomu spravnemu numeru, ako je to mozne
- preco to prezentuju, udavaju na download strankach pri subore “Fedora-12-i386-DVD.iso” ako jeho “klasicky MD5checksum” a nie pod spravnym nazvom, resp. pomenovanim, tak aby to i menej skuseny sosaci/tuxaci vedeli hned jednoznacne identifikovat
- ak je to dake ine numero preco sa nikde neuvadza, ze akym programom by sa mal potom ten DVD obraz skontrolovat pred tym ako si ho niekto vypali/napali, resp. pokusi nainstalovat bez zbytocnych problemov (i ked ja bez spravneho MD5 nikdy nenapalujem, ale potom sa neviem pohnut dalej :()
Dufam, ze mi tu niekto odpovie aspon na niektore otazky, bo si myslim, ze nie som sam koho to bude zaujimat a isto to potesi aj inych pri hladani chyby v DVD obraze F12, event. ci si ju uz niekto z tohoto DVD obrazu aj nainstaloval a ci bez problemov.