Fedora 10 - sit potize

Mam instalovanu Fedoru 10 a pevnou IP.

Nedari se nastaveni pripojeni k internetu SYSTEM-SPRAVA-SIT.
Vyplnenim staticke IP,MASKY a BRANY se do MASKY neustale plni po
opetovne editaci IP BRANY.

Instaloval jsem variantne dokonce pres parametry
linux ip=192.168.1.10 netmask=255.255.255.0 gateway=192.168.1.1 dns=192.168.1.2,192.168.1.3

ale hodnoty v sitovem nastaveni nebyly vyplneny,
Poradite, co delam spatne.

Dekuji

Po rucni editaci /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ethX
sit funguje ALE proc nejede grafika ??

Nastaveni site na v F10 nastarosti NetworkManager. Pokud chces mit sit nastavenou na staticke IP pak sluzbe NetworkManager vypni a zapni sluzbu network.

Co znamena “proc nejde grafika”. Co si delal aby sla, resp. aby nesla?

Proc mi nestartuje auto???

Dekuji za radu.
Grafikou bylo mysleno “graficke rozhrani” pro nastaveni site.

No bude chyba v NetworkManageru na F9 mě to fungovalo takto

Desktop:
eth0 připojení do internetu ovládaná NetworkManagerem
eth1 statická ip 192.168.0.1

Notebook:dostane přidělenu ip od dhcpd běžící na desktopu

eth1 na desktopu není ovládaná NetworkManagerem ale když připojím kabel okamžitě ji přidělí ip z dhcpd ignoruje nastavení statické ip i to že je nastaveno eth1 neovládána NetworkManagerem

Na devítce mě to v pohodě fungovalo ???

Z popisu to moc nechapu. Kdyz pripojis kabel nezi desktop a notebook tak se ti zmeni staticky definovana IP adresa na rozhranni eth1 desktopu? A na co se zmeni? Co je v nastaveni dhcpd? (BTW: nemel bys lepsi pouzivat dnsmasq?)

MMCH: v F10 je funkce automatickeho “sdileni pripojeni”. Melo by to byt ale asi jen pro WiFi.

Dobry den,
nechtel jsem zakladat novy topic, tak to zkusim tady. Nainstaloval jsem Fedoru 10 a mam problemy s nastavenim staticke IP adresy. Eth0 si zkratka vzdycky leasne IP z routeru, ktery mi slouzi jako DHCP server. Nicmene, na routeru mam par portu smerovanych prave na muj F10 server (FTP, SSH, Torrent, WWW), ale takhle nejsem schopen smerovat, protoze nastaveni site (eth0) v Network Manageru neni enabled (nejsem schopen menit konfiguraci - vsechno je sedive) a pokud Network Manager service vypnu a zkousim nastavit sit manualne pres system-config-network, tak se sice staticka adresa ukazuje, ale nejde to korektne ulozit, aktivovat/deaktivovat sitove rozhrani. Kdyz resetnu sit pres prikazovou radku /etc/init.d/network restart, tak si to zase leasne adresu z routeru. Zkratka nejde mi nastavit staticka adresa. Neslo by to nejak obejit??? F10 se mi moc libi, ale jestli to nevyresim do zitrka, tak se budu muset vratit k F8, ktera fungovala bez problemu. Jeste dodavam, ze mam jeste jednu sitovku na boardu, kterou mam v BIOSu disabled.

Diky moc za napady.

Mohl by jsi sem dát obsah tohodle souboru /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 ?

Zrovna ted bych nemohl. A to me ted ale opravdu moc mrzi. Jsem na druhem konci mesta a k serveru se dostanu az zitra dopoledne. Poradil bys mi prosim, na co bych se mel v tomto souboru soustredit??? Jestli uz existuje neco, co by tam mohlo byt spatne. Nechce se mi to reistalovat. Ale nez bych to deset hodin hledal, tak radeji za dve hodiny sfouknu novou instalaci.

Můžu sem dát obsah mého souboru, je sice pro eth0:1, ale pro inspiraci stačí:

Please read /usr/share/doc/initscripts-*/sysconfig.txt

for the documentation of these parameters.

USERCTL=yes
PEERDNS=yes
IPV6INIT=no
ONPARENT=yes
NM_CONTROLLED=no
TYPE=Ethernet
DEVICE=eth0:1
BOOTPROTO=none
NETMASK=255.0.0.0
IPADDR=10.0.2.0

U něčeho si nejsem jistý, co znamená, ale co vím:
USERCTL=yes síťovku můžou ovládát normální uživatelé
IPV6INIT=no zakázaná podpora IPV6
ONPARENT=yes myslím, že to znamená, že se síťovka aktivuje při nabíhání systému
NM_CONTROLLED=no síťovka nebude ovládaná pomocí NetworkManageru
DEVICE=eth0:1 v tvém případě by tam mělo být místo eth0:1 jen eth0
NETMASK a IPADDR nastavují masku a ip adresu

Pokud ještě potřebuješ nastavit bránu, mělo by stačit dát na konec souboru
GATEWAY=adresa brány

Jako inspirace je to rozhodne super. Nejaky sesty smysl mi rika, ze je tento soubor (v mem systemu) treba pouze pro cteni nebo ma divna prava, a proto se mi neprojevuji zmeny. V kazdem pripade diky i za tu inspiraci. Ale zitra budu vedet vic. Treba je to kravina.

Tak opravdu moc dekuji. Na ten soubor se vztahuji jeste hard linky /etc/sysconfig/networking/ifcfg-eth0 a /etc/sysconfig/profiles/devices/ifcfg-eth0. Proto se nic nechtelo ukladat (nechtelo to ani manualne - ptalo se to, jestli chci hard linky odpojit). No, jelikoz adresu nastavuji pouze jednou, mohl jsem si dovolit takovou malou prasarnicku - nakopirovat tento skript do obou adresaru. Pak uz jenom zapnout service networking po startu a bylo to.

Prikladam skript pro priklad pro priste

3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado]

USERCTL=yes
IPV6INIT=no
NM_CONTROLLED=no
TYPE=Ethernet
DEVICE=eth0
BOOTPROTO=static
NETMASK=255.255.255.0
IPADDR=192.168.1.253
GATEWAY=192.168.1.254
ONBOOT=yes

Jeste jednou diky.

Prostě jednoduše v NetworkManageru je nějaká chyba ignoruje staticky nastavenou IP a cpe danému eth i tak dynamickou, přitom ve verzi 0.7.0 už by se statickýma IP podle všeho pracovat uměl.

a este sa hodi dat do suboru aj nastavenie DNS v tvare

DNS1=xxx.xxx.xxx.xxx