F12; live cd; nedojde ani k přihlášení

Dobrý den,
mám dotaz ohledně zpuštění live cd. Chtěl jsem jsem si vyzkoušet nějaky jiny operační systém než windows, dle pokynu v pdf návodu jsem si stáhnul obraz live cd, ten pak vypálil na cd a vložil do pc a restartoval pc. Po restartování pc se po krátké době oběvilo logo Fedory a s ním odpočítávání od 10 do nuly. Následovalo již delší nabíhání (fedory znaku fedory uprostřed obrazovky, postupně chytající modrou barvu…nebo tak něco) no a pak když us to vypadalo ze se něco načetlo mi zhasnul monitor a to byl konec. Zkoušel jsem to několikrát ale stále se stejným výsledkem. Mohl by mi někdo poradi prosím co s tím?

Duvodu muze byt nekolik. Podle me to zrejme bude nekomatibilni ovladac graficke karty. Jaky pouzivas pocitac a gr. kartu.
Kdyz se ti natahuje Fedora (Fedora logo uprostred obrazovky) zmackni ESC a mel by si videt textovou konzoly a tam to to ukaze kde to je a v cem je problem. dalsi co muzes zkusit CTRL+ALT+F2 jestli se ti system natahl alespon do textoveho rezimu. Pokud se ti objevi “Uzivatelske jmeno:” tak se system natahl akorat nefungujou X-windows. (graficke prostredi).

Napis jak si dopadl a pak se muzeme zkusit nejake reseni. Jinak za 2-3 dny vychazi Fedora 13 Alpha a ta by mela mit lepsi integraci grf. ovladacu.

Zatim
FL

No ja ten hdd komplet zformátoval…tedy i ovladace (říkal jsem si že je nainstaluju právě až v ty fedoře). U toho načítání jsem tedy zmácknul esc a oběvil s textak, nejdrive jsem musel zmacknout “i” a pak to začínalo psát co to zrovna načítá … u všeho bylo zelené ok.Pak to opět padlo (monitor) po zkratce ctrl + alt + F2 se oběvil název a verze fedory a pod tím nápis “localhost login: _” kde jsem měl něco psát, napsal jsem jméno, poté to chtělo heslo ale to us napsat neslo. Nyní jsem nainstaloval windows xp a eště nainstaluji tedy potřebné ovladače. Poté dám vědět.

Ano, tak to znamena presne to co psal mrfreddy - nefunguje ti ovladac graficke karty. V LiveCD se da prihlasit je pod jednim uctem a to login “fedora”, ktery nema zadne heslo.

Tzn. jiz podruhe - jakou pouzivas grafickou kartu? Pokud mas nvidii, tak az Fedoru nainstalujes, prepni se do textoveho rozhrani (ctrl+alt+f2) a prihlas se jako root (udaje se zadavaji pri instalaci). Pote podle prirucky nainstaluj ovladac nvidia.

Grafická karta Ati radeon 9200

Radeon 9200 musi normalne nastartovat… mam 9250 a funguje OK. LiveCD pochazi z doby vydani F12, mozna tam je nejaky vadny driver, staci tedy v textoveho rozhrani provest update “yum -y update”.

přihlašuji se pod jménem fedora a pořád to chce heslo

Tak zkus root a heslo prazdne…

Prominte za to spoždění
… přihlasovací jméno root funguje…díky
Stále se však pohybuji v textovém režimu, všechny ovladače sem nainstaloval ve win xp(krom sítovky-nemohu sehnat driver).
Na příkaz “yum -y update” mi to odpoví: “Cannot tetrive repository metadata (repomd.xml) for repository: Please verify its path and try again”
Mám to znova cely zformátovat a pokusit se ty ovladače naistalovat přímo ve fedoře?

@satanik

Tak mi prijde ze to mas nejaky pomateny. Fedora ovladace nemaji nic spolecneho s Win XP ovladacema. Takze je jedno jestli mas nainstalovany Windows nebo ne. Fedora je uplne nezavisla na Windows. Takze jestli jsi nainstaloval WinXP ovladace to je fajn ale to ti nijak nepomuze s Fedorou.

Taky to vypada ze tvoje sitova karta nefunguje. Zkus napsat “ifconfig -a” a napis jestli ti to neco nahlasi. Pokud ti to neukaze IP adresu tak jeste zkus “lspci” a koukej po necem co pripomina sit. kartu. Napr:

$ lspci
00:11.0 Bridge: nVidia Corporation MCP55 Ethernet (rev a2)

Potom muzes zkusit “dmesg” a koukej jestli ti to hlasi nejake chyby.

Taky dneska vysla F13 Alpha tak si muzes zkusit stahnout tuhle verzi. Ma novejsi jadro a ovladace.

FL

Tak se ta sitovka nějak vzpamatovala (jak v win, tak i ve fedoře) zadal jsem příkaz “yum -y update” a něco přes hodinu se to aktualizovalo, pak to přestalo. Počítač jsem resetoval a čekal co bude fedora naběhla ale opět jsem musel do textového režimu

Ahoj,

odkud spoustis to Live-CD z cd-ecka nebo z USB? Pokud s CD tak ti “yum update” moc nepomuze protoze vsechny updaty se smazou kdyz zrestartujes. Promin vcera jsem prehlidl ze pouzivas Live CD takze to co doporucil Covex nebude fungovat.
Mas 3 moznosti:

1. nainstalovat F12 na disk problem je ale ze musis stahnout inst. DVD protoze ti Live CD nefunguje
  2. nainstalovat F12 Live na USB a nastartovat pocitac z USB pokud to podporuje. USB se da nastavit aby si pamatoval updates. Live USB muzes vytvorit ve Windows. Stahni si tenhle program https://fedorahosted.org/liveusb-creator/ pro Windows. Nastartuj ten program. Pokud uz mas ISO tak klikni na “Browse” a vyber ten ISO. Nastav “Persistent Storage” ja pouzivam 200MB (zalezi jak velky USB mas) a pak klikni na “Create USB” to se te zepta jestli chces pokracovat tak klikni znovu “Create USB”. Melo by to trvat zhruba 15 minut.
    Kdyz natahnes z USB tak se udelej “yum update kernel -y” a pak zrestartuj.
  3. stahnout F13 Alpha Live a zkusit to s tim.

FL

@satanik

Jeste muzes zkusit jednu vec. Natahni s CD a v momente kdy se ti objevi modra obrazovka s odpocitavanim zmackni klavesu, napr “mezernik”. Melo by se ti objevit menu. Prvni moznost je “boot” vyber tuhle moznost a zmacknit “Tab” objevi se ti text. Na konec toho textu napis “xdriver=vesa” bez tech uvozovek a zmackni Enter. Melo by to nastartovat Fedoru s alternativnim graf. ovladacem. Dej nam vedet jestli to pomuze.

FL

flash disk- Stáhl a nainstaloval program Fedora Live USB, avšak nějak mi to nechce vytvořit na tu flashku…zadám cestu k iso souboru live cd … nastavim velikost (700mb) a jediné zbylé tlačítko “Create live usb” je stále nefunkční -nemohu na něj kliknout.
DVD- tu to možnost jsem zkoušel jako první ale instalace byla na mne dosti obtížná.
příkaz boot po stisknutí klávesy- zmackl jsem mezernik, vybral boot, napsal xdrive=vesa a dal enter a byl jsem na tom samim

Jak mas velkou tu flashku. OS sam o sobe zabere neco malo pres 1GB. Pokud se snazis vytvorit moc velkou “persistent storage” tak ti to asi nedovoli. Myslim ze minimum potrebujes 2gb flashku. zkus si hrat s tou velikosti. neni to velikost na ten OS ale velikost na prostor ktery chces pouzit ty. 200MB by melo stacit na to aby si to vyzkousel.

FL

Aha tak to bude asi ono, já mam totiž jen usb disk 60Gb… , pokusím se tedy někde schrastit klasickou flashku.
Zkusím tedy asi tu Fedoru 13 Alpha…nemáte prosím někdo odkaz na download?

No asi musis pouzit flashku protoze pouziva jiny format nez klasicky disk.
F13 muzes stahnout odtud http://mirrors.fedoraproject.org/publiclist/Fedora/13-Alpha/
Vyber si nejaky CZ server.

FL