/dev/shm

Zdravím, mám pár dotazů ohledně /dev/shm

1. Je něco špatně na tom, že to běžně používám (k ukládání dočasných souborů), nebo je to určeno jenom pro systém?
  2. Podařilo se vám to někomu zvětšit? Mám to nastaveno na výchozí velikost (polovinu RAM), ale hodilo by se mi více. Zkoušel jsem kdejaké kombinace následujících přístupů, které jsem ponacházel různě po internetu:
    • přidávat parametr size do /ect/fstab (zkoušel jsem to s absolutní velikostí i s procenty)
    • přidat do /etc/sysconfig/kernel řádek SHMFS_SIZE="…"
    • zkoušel jsem jako device nastavit “tmpfs” i “none” (mimochodem - jaký je v tom rozdíl?)
      Nic ale nepomohlo - pořád je velikost nastavena přesně na polovinu RAM. Nevíte někdo jak na to? (Pokud si někde bokem namountuju druhý tmpfs, jde mi velikost nastavit bez problému - to co popisuji se týká pouze /dev/shm.)

Za jakékoliv nápady/odpovědi předem díky.

Bezne by se /dev/shm pro ukladani uzivatelskych dat pouzivat nemela. Jedna se o pamet vyzadovanou standardem POSIX pro ukladani dat pri nekterych volani (viz. napr. http://www.luci.org/luci-discuss/200204/msg00015.html). V praxi se tato funkce zase tak moc nepouziva, ale to je jina otazka (kdo pamet pouziva zjistis treba prikazem lsof /dev/shm) a dala by se zmensit. Problem se zmenou velikosti bude zrejme v tom, ze pote to zmenis fstab je potreba pregenerovat initramfs (dracut), protoze v nem je fstab stara. Pro svoji praci by sis mel vyrobit vlastni tmpfs.

OK, díky za vysvětlení - vyrobím si druhý tmpfs.