Defragmentace disků

Zdravím,
nevíte někdo, jak je to s defragmentací disků ve Fedoře? Díky za info či programy.

obecne u souboroveho fornatu EXT4 je defragmentace zcela zbytecna. Neprovadi se. Urcita fragmentace vznika pokud je disk ci partition zaplnen cca 80 a vyse %.
Takze zadny program netreba.
Nejake programy na defragmentaci existuji. Ale zadnou zkusenost s nimi nemam a jsou zcela zbytecne.
omlouvam se za strucnost. pisu z mobilu.

Děkuji moc za odpověď… Já jsem právě o Linuxu a defragmentaci něco málo četl a je tento názor docela hodně rozšířen. Nicméně bylo i hodně názorů proti a to dokonce i z praxe. Tak nevím, co si o tom myslet :-).

Jak rikam. Primarne zalezi na souborovem formatu a zaplneni disku.
Pokud EXT4 tak neresit :wink:
jestli mas nejake zdroje klidne je dej sem. Precetl bych si je.

Oki, díky. Nějaký článek je třeba zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=20700.0

Reknu to takto: o fragmentaci ma smysl se bavit pouze u otacivych disku, tedy na SSD napr. to nema smysl vubec resit. Podle me k fragmentaci na ext dochazi napr. na hlavnim svazku pokud je na nem malo mista pak behem aktualizaci a napr. upgradu verze Fedory. Reseni je, krom jineho napr. nabootovat z liveCD cely oddil prekopirovat na jiny disk a zpatky. Ale je to spousta casu a vetsinou se to nevyplati resit.

Pokud vím tak existuje utilitka e4defrag, ale defragmentace je opravdu zbytečná. Tato utilitka samozřejmě analyzuje, u mě jsem jednou měl nanejvýš fragmentation score:3, a to je dost málo. Skóre může být:
[0-30 no problem: 31-55 a little bit fragmented: 56- needs defrag], takže není třeba ext4 defragmentovat. Oproti tomu je ntfs hrůza.

Tak jsem také použil ten nástroj e4defrag. Ne defragmentaci ale jen zjištění score.
Při 73% zaplnění /home jsem měl score 0.
Takže paráda. Ne že bych tomu nějak věřil, ale jen jsem si to tím programkem projel.
Takže na situaci se to moc nemění… Při slušném zaplnění diskového prostoru, neřešit :slight_smile:

A na SSD neresit vubec…:slight_smile:

dekuji za odpovedi