asus P8Z68-V LX merzne

Zdravim pre par dnami som preinstaloval fedoru 17 opat na fedoru 17. Neinstaloval som sa ziadne aktualizacie, PC je pouzivane na vypocty v metode konecnych prvkou. A vsak stalo sa co sa predtym nestaval PC uplne prestal reagovat akonahle sa spusti nejaky vypocet (predtym slapal bez problemov).

HW:
ASUS P8Z68-V LX
i7 3,4Ghz
8gb ram ddr3 1333 planovany prechod na buduci tyzden 32gb ddr3 1600Mhz

do terminalu som zadal prikaz lspci:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev b5)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b5)
00:1c.6 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 7 (rev b5)
00:1c.7 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev b5)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Z68 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
03:00.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7231 (rev 8a)
04:00.0 USB Controller: ASMedia Technology Inc. ASM1042 SuperSpeed USB Host Controller
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
06:00.0 PCI bridge: ASMedia Technology Inc. Device 1080 (rev 01)

Viete mi s tym nejako poradit, paradoxne je ze mi to predtym vobec nerobili a bolo tam ta ista fedora, ale s aktualizaciami ktore mi neskor sposobili ine problemy. Cca po hodine vypoctu natvrdo zamrzne musis sa fyzicky resetovat.

dakuje locco

Mozno to bolo nastavenim biosu z normal na performance, lebo som ho vratil spat na normal a zatial drzi

Zkus memtest.

Akurat mi tam bezi jeden vypocet, moze ho memtest ohrozit? lebo bezi od rana (az rano som mohol fyzicky resetovat pc) a bude bezat asi do zajtra.

Těžko říct. Nechej doběhnout a pak otestovat.

Nevím co dělá zmíněná změna v biosu.
Nějaké soft overclocking, časování pamětí ? Přehříváním to ale nejspíš nebude, protože si psal, že to chcípne na začátku.

Držím pěsti ať vydrží :slight_smile:

Pokud uz si tam rozsiroval ram a nedal si tam vyrobcem doporucene pameti muze to byt klidne tim. Pokud das v BIOSu performance mode muze se stat ledacos -zmeny casovani pameti, napeti procesoru, rychlost nabenych hran hodin atd. A proste neco na tom pocitaci to nema rado. Kazdopadne pokud to tuhlo i po aktualizacich a pul hodine vypoctu, tak to klidne muze byt prehrivanim.

Dnes ratam cely den a zatial pohoda, iba som prepol bios do normal rezimu a pohoda. Neviem nevyznam sa ale mozno ma fedora problem ked sa zacne bios pretaktovavat… Aspon tak mi to pride

Ale dakujem za odpovede. Este mam jeden dotaz ale ten umiestnim do inej sekcie :wink:

To nebude mit s Fedorou nic spolecneho, jen Linux dokaze vyuzivat HW jinak nez napr. windows, casto hlavne RAM.